Actualiteit

Vergeet uw woninghuurcontract niet te registeren

Het is verplicht om binnen de 2 maanden na de ondertekening van een woninghuurovereenkomst het contract te laten registreren. De registratie beschermt zowel de huurder als de verhuurder.

 

Bescherming van de huurder:

 

  • De registratie vormt een belangrijke bescherming voor de huurder wanneer de verhuurder de eigendom verkoopt omdat de nieuwe eigenaar het geregistreerde huurcontract moet respecteren.

 

Bescherming van de verhuurder:

 

  • Enkel bij een geregistreerde huurcontract moet de huurder een opzegtermijn respecteren en is hij een opzegvergoeding verschuldigd als hij het contract (afgesloten voor een periode langer dan drie jaar) in de eerste 3 jaar wil beëindigen.

 

  • Is het contract niet geregistreerd dan moet de huurder de verhuurder alleen op de hoogte brengen van de opzegging die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging werd gegeven. De huurder is dan ook geen opzegvergoeding verschuldigd als hij het contract in de eerste 3 jaar opzegt.

 

  • En als het pand deels voor huisvesting en deels voor andere doeleinden (winkel, kantoor) wordt verhuurd, dan wordt de eigenaar belast op basis van het totaalbedrag van de netto huurinkomsten indien het huurcontract niet werd geregistreerd.

 

Advocatenkantoor Brondel, Petitat & Baele brengt een ervaren team aan juridische experts samen waar onder andere huurcontacten en huurgeschillen (woninghuur en handelshuur) tot een van onze expertises behoort. Contacteer ons op 050/33.66.03 of contact@bpb-advocaten.be

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties