Actualiteit

Vanaf 01/10/2023 mogen slecht geïsoleerde woningen opnieuw worden geïndexeerd

Vanaf 01/10/2023 is het terug toegestaan aan de verhuurder van een slecht geïsoleerde huurwoning om zijn huurprijs te indexeren.

 

De huurprijs werd in oktober 2022 bevroren door minister van Wonen, Matthias Diependaele, om de huurder te beschermen tegen de hoge energieprijzen. De verhuurders van woningen zonder energieprestatiecertificaat of met EPC-labels E of F mochten gedurende deze periode hun huurprijzen niet indexeren. Voor woningen met een label D kon de helft van de indexatie worden doorgerekend. Zo werden de huurprijzen niet (deels) verhoogd naar aanleiding van de inflatie.

 

Vanaf 01/10/2023 is een indexering voor deze verhuurders dus wel weer mogelijk. Dit is uiteraard geen verplichting voor de verhuurder, maar een mogelijkheid.

 

Om te vermijden dat verhuurder de verloren indexering zou inhalen en de huurder ineens met een veel hogere huurprijs wordt geconfronteerd, werd een correctiefactor ingevoerd. Voor deze correctie wordt het resultaat van de standaardindexatieformule (basishuurprijs x nieuwe indexcijfer/aanvangsindexcijfer) vermenigvuldigd met een correctiefactor. Welke correctiefactor u moet toepassen, hangt van het energielabel en van de verjaardatum van het huurcontract. Voor een concreet cijfervoorbeeld, zie vlaanderen.be.

 

Wilt u meer weten over uw rechten als verhuurder of huurder? Maak een afspraak op 050/33.66.03.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties