Actualiteit

Vanaf 01/07/2022 strengere regels voor elektrische steps in het verkeer

Welke algemene verkeersregels gelden er voor e-steps?

 

Gebruikers van e-steps worden voortaan als fietser aanzien en moeten zich dus aan dezelfde verkeersregels houden die voor fietsers: rijden op het fietspad, of, wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Dit geldt ongeacht de snelheid waarmee men rijdt. Rijden op het voetpad is dus verboden.

 

Dit betekent evenzeer dat verlichting vooraan (wit of geel) en achteraan (rood) verplicht is als het donker is of bij mist en dat de e-step van reflectoren en een bel aan het stuur voorzien moet zijn.

 

Wat is nieuw?

 

  1. Geen elektrische step onder de 16 jaar. Een verbod voor jongeren onder de 16 jaar om nog met e-steps rond te rijden op de openbare weg. Uitzondering: in speelsituaties, zoals op de zeedijk of in speelstraten, mogen jongeren wel nog een e-step gebruiken.
  2. Gebruik verboden op het voetpad. Een volledig verbod van e-steps op het voetpad. Uitzondering: in voetgangerszones zal een bord aangeven of e-steps er (stapvoets) zijn toegelaten. Overtredingen worden met een boete van 58 euro bestraft.
  3. Verboden om passagiers te vervoeren. Een verbod om met twee personen op één e-step te rijden. Ook deze overtredingen worden met een boete van 58 euro bestraft.
  4. Specifieke parkeerzones voor elektrische steps. Parkeerzones voor e-steps waar parkeren er verplicht, verboden of toegelaten zijn. Parkeren op het voetpad is toegelaten op plekken zonder specifieke signalisatie, maar wel op voorwaarde dat de step de doorgang niet belemmert. Foutparkeren kan leiden tot een boete van 116 euro.

 

Vragen?

 

Advocatenkantoor Brondel-Petitat heeft jarenlange expertise op het vlak van het verkeersrecht in al zijn facetten. Neem contact op via 050/33.66.03 of contact@brondelpetitat.be.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties