Actualiteit

Sinds 18/03/2022 kan u eenvoudig zelf naar een gerechtsdeskundige zoeken.

Voorafgaandelijk. Wat is een gerechtsdeskundige?

 

De gerechtsdeskundige is een expert die door een rechter wordt aangesteld met als opdracht de rechter in te lichten over welbepaalde technische zaken waarover de rechter toelichting vraagt. Het gaat over technische vaststellingen of een technisch advies, niet over juridische toelichting. De juridische beoordeling komt uitsluitend de rechter toe.

 

Voorbeelden van experten zijn een arts, architect, psychiater, landmeter, …

 

Het Nationaal Register voor gerechtsdeskundigen

 

Het Nationaal Register voor gerechtsdeskundigen is een register waarin de natuurlijke personen worden opgenomen die gemachtigd zijn om de titel van gerechtsdeskundige te voeren. Principieel kunnen enkel deskundigen die in het nationaal register werden opgenomen door de rechtbank worden aangesteld.

 

Tot voor kort hadden alleen magistraten en hun diensten toegang tot die registers, maar sinds 18/03/2022 kan iedereen voortaan het Nationaal Register voor gerechtsdeskundigen raadplegen via de website van de FOD Justitie (https://justsearch.just.fgov.be/national-registry-search/expert).

 

U kan eenvoudig op basis van domein en specialisatie, naam of identificatienummer (EXP-nummer) een gerechtsdeskundige opzoeken.

 

Ook voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken

 

Hetzelfde geldt voor beëdigd vertalers , tolken en vertalers-tolken die u ook eenvoudig via https://justsearch.just.fgov.be/national-registry-search/translator kunt opzoeken en raadplegen.

 

Heeft u vragen?

 

Wenst u meer te weten over minnelijke expertises, mini-expertises?

Advocatenkantoor Brondel-Petitat kenmerkt zich in jarenlange ervaring op het vlak van bouwrecht, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht.

Bel ons op 050/33.66.03

 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties