Actualiteit

Registreren van schenkingen voortaan ook online via MyMinfin mogelijk

Niet-notariële schenkingen zoals hand- en bankgiften zijn niet verplicht registreerbaar. Registreert u de schenking niet, dan is geen schenkbelasting verschuldigd, maar overlijdt de schenker binnen de 3 jaar (voor Vlaanderen) dan is de begiftigde wel erfbelasting verschuldigd. Afhankelijk van de concrete situatie is de erfbelasting duurder dan de schenkbelasting. Opteert u om de schenking wel te registreren dan is dadelijk schenkbelasting verschuldigd (en geen erfbelasting meer indien de schenker binnen de 3 jaar overlijdt).

 

Het registreren van een schenking kan per post of op het registratiekantoor, maar kan voortaan ook online via MyMinfin waar u de bewijsdocumenten van de schenking kan uploaden.

 

De online registratie is weliswaar 24/7 mogelijk, maar let op, want indien het document buiten de kantooruren via MyMinfin wordt bezorgd, wordt de schenking pas de volgende dag tijdens de kantooruren geregistreerd. Daarenboven wordt bij de registratie via MyMinfin geen uur vermeld. Dat uur is van belang bij een nakend overlijden van de schenker om te bepalen of schenkbelasting dan wel erfbelasting verschuldigd is.

 

Heeft u vragen over welke bewijsdocumenten u exact moet uploaden en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen? Of heeft u vragen over een schenkingen en erfenissen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via 050/33.66.03 of contact@brondelpetitat.be.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties