Actualiteit

Man die aan het auto-brouwerijsyndroom lijdt, wordt vrijgesproken voor rijden onder invloed

Deze ochtend werd in de Brugse Politierechtbank een bijzonder vonnis geveld in hoofde van één van onze cliënten.

 

De man werd vervolgd wegens twee inbreuken inzake alcoholintoxicatie. Hij bleef echter voet bij stuk houden dat hij geen druppel alcohol had aangeraakt. Hij besloot ten rade te gaan bij zijn huisarts, die hem doorverwees naar een specialist in maag-, darm- en leverziekten. Na diverse medische onderzoeken werd in zijn hoofde de diagnose van het  auto-brouwerijsyndroom gesteld.

 

Het auto-brouwerijsyndroom is een aandoening waarbij het eigen lichaam op grote schaal zélf alcohol gaat gaan produceren. Bepaalde schimmels of bacteriën in de darmen zijn daarvoor verantwoordelijk. Die schimmels of bacteriën zetten de koolhydraten die hij eet massaal om in alcohol. Resultaat: hij kan geïntoxiceerd zijn zonder alcohol te drinken, maar enkel en alleen door het eten van bepaalde suikers en andere koolhydraten.

 

Onze cliënt werd vandaag met succes vrijgesproken omdat hij zich in een overmachtssituatie bevond. De politierechter oordeelde dat hij, doordat hij niet wist dat hij aan het syndroom leed, op geen enkele wijze de strafbare alcoholintoxicatie kon voorzien, noch voorkomen. Hij vertoonde nooit enige symptomen van de aandoening. De strafbare alcoholintoxicatie trad dus geheel onverwacht op.

 

Intussen blijft de man strikt het opgelegde koolhydraatarme dieet volgen dat hem werd voorgeschreven. Het Openbaar Ministerie heeft een termijn van 30 dagen om eventueel hoger beroep aan te tekenen tegen het tussengekomen vonnis.

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/22/vrijspraak-autobrouwerijsyndroom/

 

Zoekt u bijstand voor de politierechtbank? Contacteer ons op 050/33.66.03.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties