Actualiteit

GSM gebruik tijdens het rijden vanaf 03/03/2022 strenger bestraft

Vanaf 3 maart 2022 is het voor bestuurders van een voertuig verboden om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat met een scherm te gebruiken, vast te houden of te manipuleren, tenzij het toestel in een daarvoor bestemde houder aan het toestel is bevestigd.

 

Het verbod wordt uitgebreid.

 

Niet alleen het gebruik van de GSM tijdens het rijden is verboden, maar voortaan wordt ook het gebruik van elk ander draagbaar elektronisch schermtoestel zoals bijvoorbeeld een smartwatch, tablet, e-reader, ... bestraft.

 

Naast het verbod op het gebruiken van uw toestel tijdens het rijden, is het vanaf 03/03/2022 ook wettelijk verboden om als bestuurder uw toestel te bedienen wanneer het op de passagierszetel ligt of op uw schoot.

 

Er is 1 uitzondering: de apparaten mogen wel nog steeds worden bediend wanneer ze bevestigd zijn in een houder die aan het voertuig is bevestigd. Uw smartphone als GPS gebruiken blijft dus mogelijk, zolang uw toestel in een vaste houder zit.

 

U mag uw toestel uiteraard ook nog steeds gebruiken wanneer u stilstaat of geparkeerd bent.

 

En ook de boetes worden verhoogd.

 

Inbreuken op deze regels vormen voortaan een overtreding van derde graad hetgeen betekent dat de geldboete bij onmiddellijke inning naar een 174 euro wordt verhoogd. Een minnelijke schikking kost voortaan 235 euro.

 

Indien u voor de Politierechtbank wordt gedagvaard, bijvoorbeeld wegens hetniet betalen van de boete of minnelijke schikking, kan u tot een geldboete tussen 240 euro en 4.000 euro en/of een rijverbod van minstens 8 dagen tot 5 jaar worden veroordeeld.

 

Vragen?

 

Ontving u een boete, minnelijke schikking of dagvaarding? Het advocatenkantoor Brondel-Petitat heeft jarenlange expertise op het vlak van het verkeersrecht in al zijn facetten. Aarzel dus niet om contact op te nemen. In de meeste gevallen kan u beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering die de advocatenkosten dekt.

 

 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bekijk onze specialisaties